Open Data Dag in Vlaanderen

logo open data dag vlaanderenJaarlijks organiseert de Vlaamse overheid de “Open Data Dag in Vlaanderen”. Meer dan 500 deelnemers uit binnen- en buitenland hebben de eerste en tweede editie van dit Open Data evenement bijgewoond.

Vorig jaar heeft Bart van Leeuwen op deze dag een inspirerende presentatie mogen geven die zeer enthousiast ontvangen werd. Mede daardoor is hij ook dit jaar, op 3 oktober weer uitgenodigd zijn verhaal te komen vertellen in Brussel.

Op deze editie van de Open Data Dag Vlaanderen komt vooral de gebruiker van Open Data aan het woord; bedrijven, organisaties, ontwikkelaars en individuen die met Open Data aan de slag gaan. Entrepreneurs en anderen die met deze data en informatie applicaties en web toepassingen bouwen die op hun beurt economische en sociale meerwaarde creëren. Nationale- en internationale CEO’s, CIO’s en projectmanagers krijgen op deze Open Data Dag in Vlaanderen de gelegenheid hun projecten en applicaties in de schijnwerper te zetten.

Ook op deze Open Data Dag in Vlaanderen krijgen data-eigenaars (de entiteiten bij de Vlaamse overheid en de lokale overheid)  en data-gebruikers (geïnteresseerde ontwikkelaars, bedrijven, organisaties en designers), tijdens een “Datadive”, de gelegenheid, in een constructieve dialoog, samen het aanbod en gebruik van die data op elkaar af te stemmen. Er wordt onderzocht wat de behoeften en wensen zijn van de data-gebruiker, op welke wijze data-eigenaars hierop kunnen inspelen, welke projecten er al op stapel staan en op welke wijze deze dialoog verder kunnen continueren.

Bart van Leeuwen staat dit jaar op het programma om een keynote te geven. De titel van deze keynote is: ‘De brandende vragen van een open data gebruiken’. Bart zal hier zijn luisteraars meenemen in zijn leven als brandweerman, maar ook zijn ervaringen als software architect bij Netage.nl delen. Bart wil het leven van de brandweerman een beetje veiliger maken. Hoe kunnen we Open Data hier bij gebruiken? En hoe moeten we omgaan met Open Data in noodsituaties?