NeoNeoLogism

Netage B.V. heeft een reboot gemaakt van NeoLogism een simpele RDF Vocabulary beheer en publicatie tool voor ‘the web of data’
Mensen die al enige tijd in de Semantic Web/Linked Data/RDF groepen rond gaan kennen wellicht Neologism, een simpele web based RDS Vocabulary beheer tool gemaakt door het Deri instituut in Galway Ierland.

Neologism is een eenvoudige RDF/RDFS vocabulary beheer en publicatie tool, niet zo complex en utigebreid als Topbraid, Protégé, vocbench of PoolParty
Het doel is om eenvoudig in gebruik te zijn maar toch mogelijkheden als subclasses,subproperties en onderlinge relaties (domain,range, disjoint etc.) te ondersteunen.
Wanneer de tool op een web adres wordt aangeboden zijn alle gemaakt vocubularies direct opvraagbaar (dereferenceble) op het specifieke adres en bruikbaar door bijv. LOV.

Aangezien het sinds enkele jaren niet meer beheerd en door ontwikkeld werd gaat het nu gebukt onder het niet compatible zijn met de huidige PHP versies en afhankelijk zijn van een stok oude Drupal (v5), wat allerlei beveiligingsissues met zich mee brengt. De huidige versie upgraden naar een nieuwe PHP en Drupal is een enorm werk aangezien dependencies dezelfde problemen hebben.

Bij Netage B.V. hebben wij de tool jaren lang met veel plezier gebruikt om onze eigen vocabularies te hosten, maar ook wij lopen nu aan tegen de beperkingen van het achterstallige onderhoud.

We hebben een reboot van de tool gemaakt, NeoNeoLogism

Aangezien we veel van onze eigen tooling ontwikkelen hebben we besloten een reboot van de tool te maken, NeoNeologism, aangezien we veel met Java doen is deze versie in Java geschreven.
We hebben een uitgebreide versie van de nieuwe tool al voor verschillende projecten gebruikt en we vinden dat het nu tijd is om e.a. beschikbaar te maken.
Het doel van Versie 1.0.0 is om de huidige functionaliteit van Neologism te vervangen zodat we een aantal van onze eigen installaties kunnen vervangen.

Opensource tool en uiteraard vrij te gebruiken

NeoNeologism wordt een opensource tool en uiteraard vrij te gebruiken.

Enkele kenmerken:

  • Ondersteuning voor subclasses, subproperties, domains, ranges, inverses, disjointness, functional en inverse functional properties
  • Ondersteuning voor XSD datatypes
  • Turtle en JSON-LD output
  • Vocabularies beschikbaar met content negotiation
  • Importeren van bestanden van het Web
  • Mapping aan  externe vocabularies
  • Volgt de W3C’s Best Practice for publishing RDF vocabularies en Cool URIs for the Semantic Web guidelines

Wat NeoNeologism niet is:

  • NeoNeologism is geen ontology editor. Als je grote en complexe domein ontologien wil maken, als je de volledige expressiviteit van OWL nodig hebt,  of als je complexe reasoning toe wil passen dan zijn applicaties als TopBraid Composer, Protégé of PoolParty een betere keus. NeoNeologis is bedoeld voor simpelere RDF vocabularies. OWL ontologien zijn bedoeld om een domein met een formele taal te definiëren. RDF Vocabularies zijn bedoeld voor het uitwisselen en integreren van data op het web.
  • NeoNoelogism is geen dienst. Om NeoNeoLogism te gebruiken moet het geïnstalleerd worden op een server of hosting omgeving naar keuze.
  • NeoNeoLogism is NOG geen SKOS editor. De Simple Knowledge Organization Scheme (SKOS) is een RDF gebaseerd formaat voor het vastleggen van Taxonomieën, thesauri en gecontroleerde vocabulaires. NeoNeoLogism ondersteund SKOS nog niet. Op dit moment wordt alleen RDFS en beperkte OWL features ondersteund.

Beperkingen:

De huidige versie van NeoNeologism heeft een aantal beperkingen waarvan je op de hoogte moet zijn voordat je voor je besluit de tool te gebruiken.

  • Geen permissie systeem, een gebruikers account op het systeem geeft toegang tot alle vocabularies. Er is nog geen mogelijkheid om toegang tot beperken tot personen of groepen. Iedereen met bewerkingstoegang kan bij alle vocabulaires.
  • Nog geen versie beheer. Wijzigingen aan de vocabulary kunnen niet ongedaan worden gemaakt er wordt geen revisie log bijgehouden
  • Deze versie ondersteunt alleen vocabularies met 1 taal, er is geen mogelijkheid om labels of commentaar in meer dan 1 taal toe te voegen.

Let ondertussen op de github repository voor de eerste release.